Zoals jullie al eerder konden lezen heb ik de afgelopen maanden trainingen gevolgd om mijn kennis te vergroten over biologische natuurzuivere huidverzorging. Het was een zeer leerzame periode. Met name vind ik het heel interessant te weten wat de ingrediënten in cosmetica met je huid doen en daarnaast, ook niet geheel onbelangrijk, hoe ze zijn geproduceerd. Daar zit een wel degelijk groot verschil in. Niet alleen hoe natuurlijke ingrediënten geproduceerd worden, maar ook hoe synthetische en chemische stoffen doen klinken als natuurlijk maar het absoluut niet zijn.
Als kind wordt iedereen opgevoed met een zalfje of een wel bekende blauwe pot. Iedereen denkt dan ook: ‘dat wat mijn moeder op mijn huid smeert, dat zal wel goed zijn’. Het overnemen hiervan gaat dan ook vanzelf. En door misleiding van marketing is het heel enkel goed maar meestal niet. Wat zit er in de meeste cosmeticaproducten? Dat zijn vele varianten van minerale oliën o.a.: Vaseline, Paraffine en Petrolatum. Dit klinkt als natuurlijk en gezond. Maar schijn bedriegt.
Wat zijn minerale oliën?
Minerale olie is een destilaat van aardolie. Aardolie, ruwe olie of petroleum is een brandbare vloeistof bestaande uit een mengsel van koolwaterstoffen dat is ontstaan uit organische resten. Aardolie bevat o.a. alkanen (paraffinen).
In de cosmetica industrie wordt deze olie geraffineerd en gezuiverd. Dit dient als een ‘vet’ dat zorgt voor een fijn en zacht gevoel. Daarnaast geeft het de huid een glans. Echter, het zorgt er ook voor dat de huid compleet wordt afgesloten, waardoor de huid geen vocht verliest. Handig als je wilt dat er niet iets van buitenaf inkomt zoals bij brandwonden, maar niet geschikt voor de gezonde huid die moet ademen. Doordat je huid niet kan ademen zal het vocht tussen de huid en het product komen, waardoor het de huid alsnog uitdroogt, al dan niet verergert. Dan kun je denken aan rode droge plekken neigend naar eczeem.
Wat doen minerale oliën met je huid?
Ontstekingsbevorderend (b.v. acné en andere ontstekingen van de huid).
Huidbarrière verzwakt. Er is geen natuurlijke weerstand van de zuurtegraad (beschermlaag van de huid) waardoor je sneller kans hebt op eczeem, psoriasis en kloven.
Hyperpigmentatie wordt bevorderd.
Het breekt je huideigen vetten af.
Mogelijke ontwikkeling van onderhuidse vetbolletjes (lipogranulomas)
Waarom geen minerale oliën gebruiken?
De samenstelling van de huid is anders dan de samenstelling van minerale oliën. Het is voor je huid totaal vreemd. Je smeert een chemische vetlaag op de huid, waardoor je je poriën dicht smeert en je eigen natuurlijke vetten afbreekt. Je huid maakt geen nieuwe vetten aan, dus als je stopt met deze smeermiddelen, voelt je huid droog en onprettig aan. Daarnaast bevat het geen enkele werkstof voor de huid.
Waarom verwerken cosmeticafabrikanten minerale oliën?
Vanwege dat het product zeer goedkoop is. Het is immers een afvalproduct van de petrochemische industrie. Hoe minder de kosten hoe meer de winst voor de cosmetica industrie. En doordat de huid er ‘verslaafd’ aan raakt; de zogenaamde paraffine verslaving, Hierdoor wil je steeds opnieuw smeren en blijf je het product kopen.
Welke ingrediënten moet je dan vermijden?
Op een product staan tal van ingrediënten waar je moeilijk wijs uit wordt. Neem dit lijstje mee in je telefoon/agenda en je bent er snel uit wat je niet moet kopen.
Mineral Oil, Petrolatum (Vaseline), Paraffin, Paraffinum-Liquidum, Paraffinum-Subliquidum, Cera Microcristallina, Microcrystalline Wax, Ozokerit, Ceresin, Micro Wax, Eucerin (mix van natuurlijke en minerale olie), Isoparaffin (C11-12-13-14), Eucerit Microcrystalline wax.
Sulfaten in shampoos (zwavel, sterke reinigers)
Ammonia in haarverf
Aluminium in deodorants
Aceton voor nagels
Parabenen
Daarnaast zou ik nog wel een lijstje kunnen schrijven met ingrediënten die je moet mijden, maar dit voor een later blog.
Advies:
Word je aangeraden door arts/apotheker om vaseline/paraffine te gebruiken tegen droge huid of eczeem? Dan raad ik dit ten zeerste af! Gebruik 100% pure plantaardige oliën van de eerste koude persing, dode zee zout producten en shea butter. En let er dan op dat er geen onnatuurlijke stoffen aan toe zijn gevoegd.
Het is van belang dat kinderen niet wennen aan deze producten. De huid van kinderen heeft behoefte aan goede verzorging, voor een evenwichtige huidbarrière. Hoe eerder je begint, hoe minder problemen in de toekomst. Was haren van baby’s met dode zee water en was/verzorg het lichaam met plantaardige olie en rozen water.
Zorg dat je lijstjes leert lezen zodat je weet wat je koopt. Niet alle ‘groen’ lijkende winkels zijn daadwerkelijk ook 100% natuurlijk.
Je zult nu zien dat je veel producten die je in huis hebt kunt weggooien en dat je deze producten ook niet meer zal kopen.
Merken die deze ingrediënten niet bevatten:
Zonnebrand: Lovea, Pure nuff stuff, S.P.A., uiteraard BB en MÅ
Shampoo, douchegel, tandpasta e.d.: Botanical Beauty, Lavera, Maria Åkerberg
Gezichts- en lichaamsverzorging: Botanical Beauty, Dr. Hauschka
Make-up: Maria Åkerberg, Zao, Lavera, Dr. Hauschka
Dit is enkel een greep uit een assortiment waar ik achter sta. Maar heb jij een merk, waarvan je onder de indruk bent en denkt dat deze in het rijtje past dan hoor ik dat graag.
Mocht je het lastig vinden om een product keus te maken. Weet je niet welk huidtype je hebt? Of ervaar je klachten? Stuur mij dan een email of kom langs in de salon. Ik help je graag op weg.
Liefs,
Steph
(Bron: Wikipedia, gezondehuidverzorging.be, botanicalbeauty.nl)