top of page

Kennis = Macht!: onderwerp Alcohol


Een hele vervelende eigenschap van een cosmetisch product kan alcohol zijn. Dit ingrediënt kan irriteren en huidproblemen veroorzaken. Maar er zit wel degelijk verschil tussen synthetische alcohol of de natuurlijke variant hiervan. Soms lees je een etiket door en kom je toch deze naam tegen. Maar welke is goed?

Alcohol: goede en slechte soorten

Er zijn minstens 7 verschillende soorten alcohol. Niet alle soorten alcohol zijn slecht voor je huid. De alcohol die je beter kunt vermijden is de alcohol die ook in wijn en bier zit. Om te voorkomen dat mensen cosmetische producten op gaan drinken, moet er aan de alcohol die in cosmetica toegevoegd wordt een stofje gekoppeld worden dat maakt dat het product vies smaakt. Deze "vieze" alcohol heet alcohol denat (denatured alcohol) of SD alcohol.

Andere namen die je terug kunt vinden in de ingrediëntenlijst zijn:

  • Ethanol

  • Ethyl Alcohol

  • Methanol

  • Benzyl Alcohol

  • Isopropyl Alcohol

In hoge concentraties kan deze alcohol je huid uitdrogen en de natuurlijke vetten van je huid afbreken. Deze alcohol tast dan de barrièrefunctie van je huid aan. Alcohol zorgt er ook voor dat de voorlopers van vitamine A (denk aan beta carotene en retinol) niet verder omgezet kunnen worden tot vitamine A zuur. Je huid krijgt dan een tekort aan deze "huidverjonger". Dit fenomeen verklaart ook deels de versnelde veroudering die je ziet bij alcoholisten.

Bij Botanical Beauty wordt bij sommige producten natuurlijk ethyl alcohol gebruikt om kruiden op te lossen en om een heilzaam kruidenextract te maken. De concentratie natuurlijk ethyl alcohol die gebruikt wordt om kruiden op te lossen is zeer klein en daarom vrijwel verwaarloosbaar. Je hoeft je daar dus geen zorgen over te maken. De drager van dit kruidenextract kan rozenwater zijn of water of koudgeperste oliën die het grootste deel van het product vormen.


Er bestaan ook alcohol soorten die niet of nauwelijks de huid irriteren. Dit zijn:

  • Cetyl Alcohol

  • Ceteary Alcohol

  • Myristyl Alcohol

  • Behenyl Alcohol

Deze vettige alcoholen behouden juist vocht in de huid en hoef je dus niet te vermijden. Enkele Botanical Beauty producten bevatten deze vettige alcohol soorten.

Maak een foto of copy paste in je telefoon. Altijd handig als je in de winkel staat en je het even niet meer weet.

Liefs,

Steph


93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page