Grondstoffen die in onze ogen minder geschikt zijn voor gebruik in huidverzorgingsproducten.
Siliconen
Siliconen bevatten geen goede vetzuren, vitaminen of antioxidanten die de huid ook op de lange termijn in goede staat houden. Siliconen geven echter wel een luxe gevoel doordat de crème op het huidoppervlak aanwezig blijft en een verzachtend gevoel geeft. Veel mensen denken daarom ten onrechte dat de crème goed is voor de huid. Net zoals wij bij "voeding" worden misleid door gehard vet en glutamaat worden we bij huidverzorgingsproducten misleid door siliconen. Het smaakt en voelt misschien goed, maar voegt niets van waarde toe aan je lichaam.
Op 25 mei 2015 publiceerde het wetenschappelijk comité voor consumentenveiligheid van de EU een rapport waaruit bleek dat siliconen zelfs schadelijk kunnen zijn voor inwendige organen. (Bron: Europese Commissie, Scientific Committee on Consumer Safety.)
Voorbeelden van siliconen die vermeden moeten worden:
Cyklopentasiloxane
Dimenthicone
Diphenyl Dimethicone
Dimethiconol
Methicone
Formaldehyde
Formaldehyde is een zeer kankerverwekkende stof die volledig verboden is in huidverzorgingsproducten. Het werd vroeger gebruikt als conserveringsmiddel, maar nu parabenen niet meer als conserveringsmiddel kunnen worden gebruikt, zijn grondstoffen populair geworden die formaldehyde doen vrijkomen. Er wordt dus formaldehyde gevormd in producten die bepaalde grondstoffen bevatten.
Deze grondstoffen heten bijvoorbeeld:
Methylchloroisothiazolinone (Methyl chloro iso thia zolinone), Methylisothiazolinone (Methyl iso thia zolinone), Imodazolidinyl urea, DMDM hydantoin, Diazolidinyl urea en Quaternium-15.
Verborgen risico's in hygiëneproducten
Bepaalde chemicaliën in cosmetica en hygiëneproducten zijn verdunde gifstoffen die, als ze langere tijd worden gebruikt, schadelijk voor ons kunnen zijn. Een voorbeeld hiervan is Sodium lauryl sulfate (SLS - Natrium lauryl sulfate) dat voorkomt in 90% van alle shampoos die in winkels worden verkocht (ook natuurvoedingswinkels).
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat SLS de oorzaak kan zijn van een hele reeks gezondheidsproblemen:
SLS (Sodium lauryl sulfate) kan met andere chemicaliën reageren en daarbij kankerverwekkende nitrosaminen vormen (dezelfde stof die wordt gevormd bij het te ver doorbakken van vlees). Als je ene shampoo gebruikt waarbij nitrosaminen worden gevormd, neemt het lichaam grote hoeveelheden van de giftige stof op.
SLS heeft bij dierproeven oogletsel veroorzaakt. Het gif beïnvloedt de eiwitvorming en kan blindheid, staar en een vermindering van het herstellend vermogen veroorzaken.
Jeuk en allergische reacties
Gekrompen haarzakjes. SLS verstoort de natuurlijke groeicyclus van het haar en je verliest het haar sneller dan er nieuwe haren bij groeien.
Een andere chemische stof die in veel haarproducten zit, is propyleenglycol, dat vroegtijdige huidveroudering kan veroorzaken.
Mineraalolie
Een veelvoorkomende hoofdingrediënten in huidverzorgingsproducten is minerale olie. Ook producten met de aanduiding "Mineral Oil Free" kunnen tot wel 10% mineralogie bevatten. Vetzuren en vitaminen - die het lichaam nodig heeft - ontbreken volledig in minerale oliën en dat heeft bovendien een negatieve invloed op ons en ons milieu. Mineraal olie is voor de natuur moeilijk afbreekbaar, wat helaas grote milieurampen kan veroorzaken.
Veel ingrediënten in huidverzorgingsproducten worden verkregen uit mineraal olie, zoals bijvoorbeeld:
Paraffinum liquidum
Polybutene
Butylenglycol
Petrolatum
Ozokerit
Mineraloil
Propylenglycol
Petroleum
Vaseline
Mineraal olie: afvalproduct van aardolie
Pas in de afgelopen jaren is ontdekt dat het lichaam absorbeert wat we op de huid smeren. Het onderzoek van Sandra Kleinau uit 1993 ondersteunt dit ("Aspects of Adjuvants in Experimental Arthritis and Autoiommunity"). Dezelfde studie toonde ook de relatie aan tussen paraffine en reumatoïde artritis.
Met deze kennis in handen ligt het eigenlijk voor de hand om natuurlijke grondstoffen te gebruiken in huidverzorgingsproducten. Als we weten dat de huid de stoffen opneemt die wij erop aanbrengen, voelt het wel erg vreemd om de huid in te smeren met mineraal olie en kunstmatige stoffen.
PEG- (geëthoxyleerde oliën)
Plantaardige oliën die zijn behandeld met sterke oplosmiddelen krijgen een naam met PEG-(polyethylene glycol) en een nummer vóór de naam van de plantaardige olie. Het doel van deze geëthoxyleerde oliën is dat ze in water oplosbaar zijn.
In deze oliën kunnen oplosmiddelen achterblijven die slecht zijn voor de huid en het milieu. Verborgen kankerverwekkende stoffen (dioxaan) zijn te vinden in ingrediënten die PEG- bevatten. Kijk daarom goed uit met alle reiniging- en badoliën die voor 100% oplosbaar zijn in water! Op de verpakkingen staat meestal dat het 100% natuurlijke oliën zijn, maar de natuur zelf heeft nog nooit oliën geproduceerd die oplosbaar zijn in water...
Vegetable oil (plantaardige olie)
Zoals bekend worden plantaardige oliën verkregen uit verschillende plantensoorten. Vanaf 1 januari 1999 moet de Latijnse/internationale naam van de plant altijd worden opgenomen in de ingrediëntenlijst (ook wel INCI-lijst genoemd). Staat er Vegetable Oil, dan weet je niet van welke plant de olie afkomstig is of hoeveel verschillende oliën er in zitten. Dit komt doordat het bij Vegetable Oil gaat om gerecycled vet uit de voedselbereiding in snackbars, restaurants, supermarkten e.d. Dan is het natuurlijk moeilijk om alle voorkomende oliën een naam te geven.
Er gaat niets boven natuurlijke ingrediënten!
Zoals je kunt zien, zitten er veel grondstoffen in schoonheidsproducten die schadelijk kunnen zijn voor mens en natuur. Het is daarom ontzettend belangrijk om te kiezen voor huidverzorging met natuurlijke ingrediënten.
Natuurlijke huidverzorging is niet alleen onschadelijk voor de natuur, maar biedt ook nog eens goede voeding voor de huid. Natuurlijke huidverzorging is de enige manier om de huid langdurig gezond en mooi te houden.
BRON: Folder Schadelijke Inhoud van Maria Åkerberg. Deze folder kan gratis afgehaald worden in de salon. Denk eraan om er meer mee te nemen en ze uit te delen aan mensen die je liefhebt om je heen. Kennis is macht en zorgt voor betere keuzes qua huidverzorging.
Weet wat je smeert!
Confronterend maar helder verhaal!