top of page

Kennis = Macht: Onderwerp Zonnebrandproducten en SPF


Zonnebrandproducten

De interesse voor diepere kennis neemt toe en we worden ons meer bewust van wat we op onze huid smeren. Daarom hoop ik dat meer mensen zich verdiepen in zonnebrandproducten, zodat ze weten wat er in de producten zit, zowel qua inhoud als qua type zonnefilter - chemisch of fysisch.

Fysische filters zijn filters, die op de huid blijven liggen. Zij reflecteren de zonnestralen op vergelijkbare wijze als kleding doet. Chemische filters trekken echter in de huid en worden daar omgezet in een zonbeschermingsproduct. Met een fysisch filter word je rood als je te lang zont. Dit in tegenstelling tot een chemisch filter, die de waarschuwingssignalen van de huid verbergt. Hierdoor verblijven veel mensen te lang in de zon.

Als je in het water bent, komt veel van de crème van je huid op vissen en algen terecht. Veel van de chemische stoffen zijn giftig en moeilijk afbreekbaar en komen terecht in dierlijke weefsels.

Voorbeelden van chemische filters:

Chemische zonnefilters die UVA-straling absorberen:

 • Butyl Methoxydibenzoylmethane (Avobenzon/Parsol 1789)

 • Disodium Phenyl Dibenzimidazole Tetrasulfonate (Bisdisulizole Disodium)

 • Methyl Anthranilate

 • Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid (Mexoryl SX/Ecamsule)

Chemische zonnefilters die UVB-straling absorberen:

 • 3-Benzylidene Camphor

 • 4-Methylbenzylidene Camphor

 • Benzophenone-4 (Sulisobenzone)

 • Benzophenone-5

 • Benzylidene Camphor Sulfonic Acid (Mexoryl SL)

 • Camphor Benzalkonium Methosulfate (Mexoryl SO)

 • Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (Benzoic Acid)

 • Diethylhexyl Butamido Triazone (Iscotrizinol)

 • Ethylhexyl Dimethyl PABA (Octyl Dimethyl PABA/Padimate O)

 • Ethylhexyl Methoxycinnamate (Octyl Methoxycinnamate/Octinoxate)

 • Ethylhexyl Salicylate (Octyl Salicylate)

 • Ethylhexyl Triazone (Octyl Triazone)

 • Homosalate (Homomenthyl Salicylate)

 • Isopentyl-p-methoxycinnamate (Amiloxate)

 • P-aminobenzoic acid (PABA)

 • PEG-25 PABA

 • Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid (Ensuizole)

 • Polyacrylamidomethyl Benzylidene Camphor

Chemische zonnefilters die zowel (korte) UVA als UVB-straling absorberen:

 • Benzophenone-3 (Oxybenzone)

 • Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (Tinosorb S)

 • Drometrizole Trisiloxane (Mexoryl XL)

 • Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (Tinosorb M/Bisoctrizole)

 • Octocrylene

 • Polysilicone-15 (Dimethicodiethylbenzalmalonate)

Behalve deze stoffen zijn er ook nog ander stoffen, die niet bij natuurlijke stoffen met verzorgende eigenschappen thuishoren. Triethanolamine (TEA) wordt bijvoorbeeld gebruikt. TEA Stearate en TEA stabiliseren de pH-waarde van het product. Samen met water vormen ze nitrosamines, waarvan bekend is, dat ze kanker kunnen veroorzaken. Octocrylene en siliconen, zoals Dimethicone, worden vaak gebruikt in waterbestendige producten. Van deze stoffen wordt zowel de huid als de natuur niet blij. De aanwezigheid van Octocrylene is een bekende oorzaak van contacteczeem.

In zonnebrandproducten met een mousse of spray bevindt zich drijfgas, zoals Butaan en Propaan. Gasol is een mengsel van butaan en propaan. Deze drijfgassen zijn fossiele brandstoffen die, wanneer ze worden verbrand, koolstofdioxide produceren die op zijn beurt het broeikaseffect versterkt.

Voorbeelden van fysische filters:

 • Titanium dioxide (titaandioxide)

 • Zinc oxide (zinkoxide)

Sun Protection Factor 20 of meer?

Veel mensen gebruiken een (te) hoge factor zonnecrème op hun huid. Maar: hoe hoger de factor, hoe meer schadelijke ingrediënten. Het Lexicon van Cosmetische Ingrediënten van Marieke Schutte (ANBOS) waarschuwt: "Hogere SPF dan 20 is niet nodig, omdat de samenstelling van dit soort producten de huid kan schaden. Beter en veiliger is om 10x per dag te smeren met SPF 20 of lager dan 1x met een hoge SPF."

Factor 20 geeft namelijk rond de 88 - 90% bescherming. En factor 50 zo'n 95%. Niet veel meer dus.

Extra uitleg over UV-stralen en het effect:

De UV-(ultraviolette) stralen zijn niet met het blote oog te zien. Daarom is het zo gevaarlijk. UVB (-burning) zorgt voor verbranding van de huid. UVA (-aging) zorgt op termijn voor rimpels en pigmentvlekken, meestal bij gewoon daglicht. Door beide soorten straling (UVA en UVB) kan huidkanker ontstaan.

Zonlicht bestaat voor 95% uit UVA-straling en voor 5% uit UVB-straling. Deze UV-stralingen hebben dus een verschillend effect op de huid. UVA-straling (daglicht) dringt door haar lange gevaarlijke golven dieper in de huid door dan UVB. UVC-stralen zijn het kortst en kunnen alleen de ogen beschadigen (staar, lasogen) en hebben verder geen effect op de huid.

Zonnebrandproducten van Maria Åkerberg en Botanical Beauty zijn onschadelijk voor mens en natuur. Wees bewust van wat je smeert!

Bronnen:

Maria Åkerberg nieuwsbrief NL

Botanical Beauty

www.beauty-review.nl

118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page