Acné

Bijgewerkt op: apr 7

Wat is acne? Acne wordt in de volksmond ook wel puistjes genoemd. Het is een huidaandoening, die veroorzaakt wordt door een infectie van de huid, die op zijn beurt weer veroorzaakt wordt door een huidbacterie. Medisch wordt acne in zes verschillende types ingedeeld, afhankelijk van de ernst en de vorm. De meest voorkomende vorm is "Acne Vulgaris", een ontsteking in de talgkliertjes.

Het kan iedereen overkomen, ongeacht leeftijd of geslacht. Veelvoorkomend is de pubertijd. De hormoonhuishouding raakt uit balans en daardoor kan acne uit voorkomen. Ook als je ouder bent, kunnen hormonen gaan "spoken". Hierdoor ontstaat acne ook vaak tijdens de menstruatieperiode of tijdens de zwangerschap. Als gevolg van hormonen en een disbalans van het lichaam kunnen ontstekingen in de huid makkelijker ontstaan. Zelfs veranderingen in de zuurgraad (pH-waarde) van de huid kunnen van invloed hebben. Darnaast kan ook voeding een rol spelen in het ontstaan van acne. Tevens wijzen studies op een verband tussen voeding en acne, maar het verschilt per persoon. De voeding, die een rol zou kunnen spelen heeft een grotere glycemische belasting. Voorbeelden hiervan zijn suiker, bloem (gluten) en melk. Er is tevens een vermoeden, dat acne erfelijk bepaald is.

Behalve het gezicht hebben ook de delen met grotere poriën, zoals nek, borst en rug, last van acne. Acne kan zelfs voorkomen op de buik, de schouders en de binnenkant van de dijbenen. Dit is echter niet gebruikelijk en vaak ook milder van aard. Alle huidtypen kunnen last hebben van acne. Meestal wordt acne gekoppeld aan een vette huid, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Zelfs een droge huid kan acne vertonen. Daarom dient men huidverzorging te kiezen, die het beste bij de eigen huid past en niet afgestemd is op de huidaandoening. Let erop dat je de juiste vochtbalans blijft houden. Heb je het idee dat je last hebt van acne, raadpleeg dan een huidarts om de juiste diagnose te stellen. Verwar acné overigens niet met rosacea.


Kenmerken van acné

 • vette huid

 • comedonen (mee-eters)

 • rode huid

 • verstoorde talgproductie

 • ontstekingen van pukkels en puistjes

Huidverzorging en behandelingen met Maria Åkerberg & Botanical Beauty Huidverzorging van Maria Åkerberg en Botanical Beauty zijn uitermate geschikt voor een onzuivere huid, die last heeft van acne. AHA behandelingen (Melkzuur/Lactic Acid) hebben een positieve invloed, omdat ze de pH-waarde van de huid omlaag brengen. Tevens zijn van Botanical Beauty, de Dode zee mineralen, perfect om de huid in de diepere lagen te behandelen en ontstekingen aan te pakken.

Producten die geschikt zijn voor thuisgebruik zijn:

Reiniging in 3 stappen (keuze uit):

 • Multi use oil: Calendula-Rijstkiem of Lavendel (Lavendel werkt antiseptisch op ontstekingen)

 • Foaming Wash Clearing: reinigt op een milde wijze de huid, zonder haar uit te drogen

Ontstekingen aanpakken:

 • Dode zeezout water: 10 minuten laten intrekken na de reiniging en afspoelen

pH-waarde neutraliseren

 • Lemon Freshener

 • Rose water of Lavendel water skinspray

Dag- en nachtverzorging:

 • Serum Clearing wat zowel de huid diep hydrateert en heeft een reingend effect

 • Serum Antirouge is speciaal geschikt voor een rode huid. De Paardenkastanjes, die gebruikt zijn trekken bloedvaten samen en versterken ze

 • Serum C is heel geschikt bij littekenweefsel


 • Face Lotion Clearing hydrateert en maakt de huid schoon, zonder haar uit te drogen

 • Multi use oil: Calendula-Rijstkiem of Lavendel zorgt voor de juiste vet-vocht verhouding

 • Multi use butter: Calendula-Rijstkiem of Lavendel heeft een kalmerende en herstellende werking

Mijn advies luidt om een combinatie te maken van vocht en vet. Serum en crème gaan goed samen. Maar ook olie en crème. En je denkt; vette huid en olie? Ja! De olie is namelijk niet "vet" zoals je denkt dat het is. Plantaardige olie zorgt voor een goeie zuurtegraad op de huid en een herstellende werking bij oppervlakkige ontstekingen.

Verbeteren: